Надоместок за експроприрана недвижност согласно Законот за вонпарнична постапка

ОПРЕДЕЛУВАЊЕ НАДОМЕСТОК ЗА ЕКСПРОПРИРАНА НЕДВИЖНОСТ

Во постапката за определување на надоместок за експроприрана недвижност, судот го одредува надоместокот за експроприраната недвижност.

Постапката за определување на надоместок за експроприрана недвижност судот ја поведува по службена должност, кога ќе му бидат доставени списите од надлежниот орган на управата.

Органот на управата од ставот 1 на овој член, ако не се постигне спогодба за надоместокот во рок од три месеца од денот на правосилноста на решението за експропријација, должен е правосилното решение за експропријација на недвижноста, со сите списи, без одлагање да го достави до судот заради определување на надоместок.

Органот на управата од ставот 1 на овој член може на судот да му го достави решението и другите списи и пред истекот на рокот од три месеца, ако од изјавите и однесувањето на странките заклучи дека не може да дојде до спогодбено определување на надоместокот.

Ако органот на управата од ставот 1 на овој член не му го достави на судот решението и другите списи, поранешниот сопственик може непосредно да се обрати до судот со барање тој да го определи надоместокот за експроприраната недвижност.

За определување на надоместок за експроприрана недвижност е надлежен судот на чиешто подрачје се наоѓа недвижноста.

Постапката за определување на надоместок за експроприрана недвижност е итна.

За определување на надоместок за експроприрана недвижност судот најнапред ќе ја определи вредноста на недвижноста и за таа цел закажува рочиште.

На рочиштето судот ги повикува поранешниот сопственик и корисникот на експропријацијата и ќе им даде можност да се изјаснат за доказите што ги прибавил по службена должност, за вредноста на експроприраната недвижност, за видот и обемот, односно за висината на надоместокот во пари.

Судот ќе изведе и други докази, а по потреба и вештачење.

Учесниците можат да се спогодат за видот и обемот, односно за висината на надоместокот во пари за експроприраната недвижност.

Спогодбата од ставот 1 на овој член судот ја внесува во својата одлука, ако таа не е во спротивност со присилните прописи.

Ако учесниците не се спогодат, по сослушувањето и изведувањето на доказите, судот ќе донесе решение со кое ќе го определи видот и обемот, односно висината на надоместокот во пари.

Ако корисникот на експропријацијата според закон е должен на поранешниот сопственик да му обезбеди друга соодветна зграда, односно стан како надоместок за експроприраната зграда односно стан, а во постапката за определување на надоместок за експроприраната недвижност не понуди зграда, односно стан, судот ќе застане со постапката додека корисникот на експропријацијата не понуди зграда, односно стан.

Во случаите од ставот 1 на овој член судот, по предлог од поранешниот сопственик, ќе определи привремена мерка - забрана да се урива експроприраната зграда, односно станот до правосилното завршување на постапката за определување на надоместок за експроприраната недвижност.

Според одредбите од ставот 1 на овој член судот ќе постапи и кога поранешниот сопственик, кој е земјоделец, бара да му се даде друго земјоделско земјиште како надоместок за земјоделското земјиште што му е експроприрано, ако е тоа определено со закон.

Трошоците на постапката за определување на надоместок за експроприрана недвижност судот ги определува сразмерно на успехот на учесниците во постапката.

Кога учесниците се спогодиле за надоместок на експроприраната недвижност, трошоците паѓаат на товар на корисникот на експропријацијата.

При поведување на постапка за определување на надоместок за експроприрана недвижност, судот, по слободна оцена, ќе определи износ потребен за покривање на трошоците на постапката и ќе му наложи на корисникот на експропријацијата, во определен рок, да го депонира износот во судот.

Ако корисникот на експропријацијата не постапи по решението на судот и не го депонира определениот износ, судот ќе му наложи на носителот на платен промет тој износ да го пренесе од жиро-сметката на корисникот на експропријацијата на жиро-сметката на судот.

Натамошните трошоци ги сноси учесникот кој дава предлог да се преземе дејствие кое предизвикува нови трошоци.

Одредбите на оваа глава соодветно се применуваат и на другите случаи за определување на надоместок на недвижност кога тоа е определено со посебен закон.