Односи помеѓу етажните сопственици

УРЕДУВАЊЕ НА ОДНОСИТЕ МЕЃУ ЕТАЖНИТЕ СОПСТВЕНИЦИ

Во постапката за уредување на односите меѓу етажните сопственици судот одлучува за заемните односи што произлегуваат од етажната сопственост.

За уредување на односите меѓу етажните сопственици надлежен е судот на чиешто подрачје се наоѓа зградата која има делови во етажна сопственост.

Предлог за донесување на одлука која го заменува договорот за заемните односи, односно со која се изменува и дополнува договорот за заемните односи, може да поднесе етажниот сопственик кој го оспорува договорот, односно кој бара измена и дополнување на договорот.

Предлог за утврдување на висината на износот што етажниот сопственик е должен да го уплатува за одржување, поправки и инвестиционо одржување на заедничките делови на зградата што и служат на зградата како целина, може да поднесе секој од етажните сопственици.

Предлог за утврдување на откупната цена на посебен дел од зграда или за продажба на зграда може да поднесе секој од етажните сопственици.

Судот, по приемот на предлогот, закажува рочиште на кое се повикуваат и се сослушуваат сите етажни сопственици од соодветната зграда.

По потреба, судот ќе изведе и други докази и ќе изврши и други извиди.

Во случаите за поправка, односно преправка на зграда или утврдување на откупна цена, судот ќе определи вештачење ако тоа е потребно за да се утврди целесообразноста и оправданоста на поправките и преправките, односно да се утврди промената на вредноста на посебните делови што се откупуваат.

Ако не дојде до откуп на посебните делови, а зградата треба да се продаде, продажбата се спроведува според одредбите на Законот за извршување.

По изведувањето на потребните докази, врз основа на резулатот од постапката, судот донесува решение со кое ги уредува односите на етажните сопственици.

Судот во решението за поправки, односно за преправки на зградата определува кои поправки или преправки ќе се извршат, образложувајќи ја нивната целесообразност и оправданост.

Co решение од ставот 1 на овој член, судот ќе определи кои етажни сопственици и во кој обем ќе ги сносат трошоците, водејќи сметка за тоа на кои посебни делови и во која мера или во чија корист поправките или преправките треба да се извршат.

Co решението за утврдуавње на откупната цена на посебните делови, судот ја утврдува цената на секој посебен дел одделно.

Против решението на судот за уредување на заемните односи што произлегуваат од етажната сопственост, жалба може да изјави секој етажен сопственик.

Трошоците на постапката ги поднесуваат сите учесници сразмерно на големината на нивната етажна сопственост.

Судот може да одлучи трошоците на постапката да паднат на товар на учесникот кој дал повод за поведуање на постапката.