Управување и користење на заеднички предмети согласно Законот за вонпарнична постапка

УРЕДУВАЊЕ НА НАЧИНОТ НА УПРАВУВАЊЕ И КОРИСТЕЊЕ НА ЗАЕДНИЧКИ ПРЕДМЕТИ

Во постапката за уредување на начинот на управување и користење на заеднички предмети судот го определува начинот на управување и користење на заедничкиот предмет, односно предмети (заеднички предмети).

За уредување на начинот на управување и користење на заеднички предмети е надлежен судот на чиешто подрачје се наоѓа заедничкиот предмет.

Предлог за уредување на начинот на управување и користење на заеднички предмети може да поднесе секој од носителите на правата на заедничкиот предмет.

Ако по поднесувањето на предлогот судот најде дека е спорна сопственоста или големината на сопственичките делови од заедничкиот предмет, ќе ја прекине постапката, а предлагачот ќе го упати да поведе парнична постапка во определен рок.

Ако предлагачот не поведе парнична постапка во определен рок, ќе се смета дека предлогот го повлекол.

Судот за расправање по предлогот ќе закаже рочиште на кое ги повикува сите носители на правата на заедничките предмети.

Ако на рочиштето предлагачот не се јави, иако бил уредно повикан, ќе се смета дека предлогот го повлекол.

Ако на рочиштето носителите на правата на заедничките предмети не се спогодат, судот ќе изведе докази и ќе спроведе потребни изведувања, па врз основа на резултатот од спроведената постапка, ќе донесе решение со кое ќе го определи начинот на управување, односно начинот на користење на заедничките предмети.

Против решението со кое е уреден начинот на управување и користење на заедничките предмети жалба може да изјави секој од носителите на правата на заедничките предмети согласно со членот 196 од овој закон.

Трошоците на постапката паѓаат на товар на носителите на правата на заедничките предмети, сразмерно со големината на нивните делови.