Уредување на меѓи согласно законот за Вонпарнична постапка

УРЕДУВАЊЕ НА МЕЃИ

Во постапката за уредување на меѓи судот врши обновување или исправање на меѓи.

За уредување на меѓи надлежен е судот на чие подрачје се наоѓаат недвижностите чија меѓа се уредува.

Ако недвижностите чија меѓа се уредува се наоѓаат на подрачјето на повеќе судови, надлежен е секој од тие судови.

Постапка за уредување на меѓи се поведува по предлог, а кога тоа е определено со закон и по службена должност.

Предлог за уредување на меѓи може да поднесе секој од носителите на право на гранична недвижност.

Во предлогот за уредување на меѓи се наведуваат катастарските ознаки на граничните недвижности и се назначува во која мера и поради што меѓата е оштетена, па е потребно нејзино обновување или исправање.

Судот, по потреба, закажува рочиште на самото место. На рочиштето се повикуваат сите учесници, а судот може да одлучи да повика и вешти лица.

Во поканата за рочиштето учесниците се повикуваат да ги донесат со себе сите исправи, скици и други докази, а по можност да доведат и сведоци.

Во поканата учесниците се опоменуваат дека постапката ќе се спроведе и без присуство на уредно поканетиот учесник.

Ако на рочиштето не дојде предлагачот, постапката ќе продолжи, доколку тоа го предложи некој од другите учесници.

Ако некој од учесниците не предложи постапката да се спроведе, а предлагачот изостанал, иако повикан е уредно, ќе се смета дека предлогот го повлекол.

Ако во текот на постапката се појави спор за правото на гранична површина, спорот ќе го реши судот што ја води постапката, ако вредноста на спорната површина не го надминува износот од 150.000 денари.

Спорот од ставот 1 на овој член судот ќе го реши според посилното право на спорната површина, а ако тоа не е можно, според последниот непречен посед, а ако и тоа не е можно, спорната гранична површина ќе ја подели на правична оцена.

Во случаите од ставот 1 на овој член уредувањето на меѓата е конечно.

Член 236[1]

Ако вредноста на спорната гранична површина го надминува износот од 150.000 денари, судот ќе одлучи согласно со членот 222 ставови 2 и 3 од овој закон, ако со тоа се согласат учесниците.

Ако учесниците не се согласат, судот што ја води постапката може да го реши спорот за посилното право на спорната гранична површина, но во тој случај учесникот кој не е задоволен со решението на судот може, по правосилноста на решението, да поведе парнична постапка за остварување на своето право.

Парничната постапка од ставот 2 на овој член учесникот е должен да ја поведе најдоцна во рок од три месеца од правосилноста на решението.

Уредувањето на меѓи се означува со меѓници (гранични знаци) на самото место.

Трошоците на постапката за уредување на меѓи паѓаат на товар на учесниците сразмерно на мерите на нивните гранични линии.

Ако во постапката се покаже дека обновувањето или исправувањето на меѓите не е потребно, бидејќи тие можат лесно да се распознаат, или дека другите учесници биле готови и без учество на судот да извршат обележување на меѓите, трошоците на постапката паѓаат на товар на предлагачот.

Ако постапката за уредвуање на меѓи е предизвикана со смеќавање на владение од страна на еден учесник, судот ќе го задолжи тој учесник да ги сноси трошоците на постапката во целост или делумно.

Ако учесниците во постапката се спогодат за уредување на меѓите, а не се спогодат за трошоците, за нив одлучува судот.

[1] Со Одлука на Уставниот суд на Република Македонија У.бр.148/17 од 18.04.2018 година објавена во „Службен весник на РМ“ број 77 од 30.04.2018 година, се укинува член 236 став 1 во делот: „ставови 2 и 3“.